ремонт

Как да оптимизираме разходите при домашен ремонт

Ремонтите са освежаващи и радват всички, но разходите утежняват значително семейния бюджет

Не е задължително да се хвърляме в безумни разходи и да излизаме „на червено“, когато обмисляме основен ремонт у дома. Намеренията на всички ни са да обитаваме уютни и съвременни жилища, но средствата не винаги са достатъчни, а и е излишно да утежняваме сериозно семейния бюджет. В крайна сметка знаем и две, и двеста, както казват мъдрите хора, но и при ограничен ресурси, не бива да се отказваме от планираната промяна.

Ето няколко полезни стъпки, за да внесем оптимизация и организация в начинанието ни:

  • Машини под наем

Абсолютно неразумно е да пръскаме пари за машини и уреди, които утре ще събират прах в килера или мазето. По време на ремонт може да ни е нужно различно оборудване, но затова са професионалните фирми, като Стройрент, които отдават строителна техника под наем.

Така със сигурност ще спестим не само финанси, но и ценно време, което можем да вложим в други усилия по трансформацията в жилището си.

  • Рационални ходове

Едно от най-важните неща при ремонт е да не бързаме и да не се втурваме през глава, само защото днес сме си наумили да преследваме програма максимум. Подобни разходи изискват не просто стратегия, а и рационален подход. Ако днес сте примамени от промоцията на луксозни плочки за банята, утре може да откриете, че техни заместители, с не по-лошо качество, са на значително по-ниска цена.

Търсете, правете огледи, сравнявайте, пишете и си водете дневник. Трябва обаче да разполагате с време, а този въпрос често представлява особено голямо предизвикателство. Именно затова отново ще напомним – планирайте предварително всичко!

  • Втора употреба

Ако някой ви каже, че никога не е стъпвал в магазин за дрехи втора употреба, не му вярвайте. Същото е и с обектите за употребявани мебели, които се нароиха през последните години. Може да откриете такива попадения, че съседката много скоро ще издирва същите модели под дърво и камък. Има и антикварни павилиончета, които могат да ви бъдат от полза, когато стигнете до декорацията на дома си.

Възползвайте се от прекрасната възможност да се сдобиете с уникати и дори произведения на изкуството, без да се налага да инвестирате цялата си заплата.

  • Акция „Приятели“

Ако не сте от хората, които имат приятели само за маса, вероятно може да разчитате на малко подкрепа и помощ отвън. Възложете някои задачи на близките си, на които бихте се доверили, но се стремете те да не са сложни и да не са прекалено трудоемки за тях, защото вашата отплата към тях ще е единствено почерпка, не и реално заплащане на усилията им.