избери-правилен-матрак

Избор на матрак според позицията на сън

Ако ти предстои закупуване на нов матрак, трябва да вземеш информирано решение кой ще е идеалният за теб. Вероятно ще се изненадаш какво голямо разнообразие от матраци има на пазара – от състава му, до покритието, през различните зони на комфорт, които може да предлага. Да се ориентираш и да вземеш правилен избор може да бъде нелека задача, затова тук ще те запознаем с един от най-важните критерии за добър сън при избор на матрак – според позицията, в която спиш.

  1. Ако спиш по гръб

За спящите по гръб се препоръчват по-твърди матраци. Това е така, защото в тази позиция тялото е разположено на матрака с цялата си площ и тежестта се разпределя равномерно. При спането по гръб гръбначният ти стълб има пряк контакт с матрака, затова е важно да получава подходяща поддръжка. При един по-мек матрак може да потъваш в него и гръбначният ти стълб да не е в изправена позиция, докато спиш. Тогава няма да е изненада, ако сутрин се будиш с болки в гърба, кръста или врата. За здравословен сън, те трябва да имат необходимата опора.

  1. Ако спиш настрани

При спането настрани тялото е разположено върху много малка площ. Така тежестта не е разпределена равномерно, както е при спането в позиция по гръб, а пада основно на раменете. Затова се препоръчва употребата на по-меки матраци, които да обират тежестта и тялото да потъне комфортно на мека площ за сън.

  1. Ако спиш по корем

При спане по корем, подобно на спането по гръб, тялото е разположено върху по-голямата си част. Затова има нужда от по-солидна опора и по-твърд или среднотвърд матрак. Според специалисти, среднотвърдият матрак е най-добър за нашето здраве, а и е идеалното решение за тези, които спят в повече от една предпочитана поза. В никакъв случай обаче не си взимай мек матрак, ако предпочиташ да спиш по корем. Тазът и раменете ти трябва да получават нужната им опора, за да не изкривяваш и увиваш тялото си, докато спиш.

  1. Двойка с различни пози на сън

Ако спиш заедно с половинката си, трябва да изберете двоен матрак, който е подходящ и за двама ви. Това е лесно, ако спите в една и съща позиция – например спите гушнати настрани в поза „лъжички“. По-сложно е обаче, ако всеки от вас има различно предпочитание за позата на сън, а поделяте общо легло. Това е по-често срещаният случай. За щастие, производителите на матраци са помислили и за това. Вече се предлагат двойни матраци с 2 ядра и общ калъф. Това означава, че макар на един и същ матрак, всеки от вас може да получи различна опора – по-мека или по-твърда, в зависимост от това каква нужда има. Едната половина на матрака може да е мека, а другата твърда, а общият калъф да ги държи съединени, без никаква пролука помежду им, а вие да заспивате гушнати, както до сега.

  1. Въртящ се партньор

Ако все пак идеята за спане на твърд матрак не ти харесва, винаги можеш да потърсиш такъв, който има мемори пяна в най-горния си слой. Тя значително ще подобри усещането ти и няма да чувстваш матрака толкова твърд под теб. Освен това, ако половинката ти има навика да се върти много нощем и да те буди, мемори пяната ще се превърне в твоя нов най-добър приятел. С невероятното ѝ свойство да заема формата на всичко върху нея, при въртене тя обира, вместо да предаде движението, както правят матраците с пружини. На матрака с мемори пяна хората, които се въртят неистово нощем, за да намерят „удобното си местенце“, го намират много по-лесно, защото мемори пяната ги обгръща. А техните партньори се наслаждават на необезпокояван сън, защото леглото не се тресе, както обикновено.