Хипербарна кислородна терапия – какво трябва да знаем за нея?

Въпреки че не всички вродени болести могат да бъдат излекувани чрез кислородна терапия, тя все пак може да помогне на болното дете да се чувства по-добре. Точно както има различни видове вродени заболявания, така има и различни форми на терапия, и една от тях е лечението с кислород.

За да можете по-добре да разберете този вид иновативна терапия, заедно със специалистите в лечението с кислород от HBO Medical Support Center ще споделим с вас какво точно представлява, какви са ползите и какъв резултат да очаквате.

Какво е хипербарна кислородна терапия?

Това е процедура, при която хипербарна камера се пълни със 100% кислород и се поставя под налягане над 1 атмосфера. Пациентът се поставя в нея за определено време – около 90-120 минути.

Съществуват два различни типа на камери: едноместни и многоместни. Едноместната камера често е по-евтиният вариант, но недостатъкът й е, че пациентът има по-малко взаимодействие с медицинския персонал, за разлика от престоя в многоместната камера.

Какви са ползите от лечението с кислород?

С използването на чист, 100% кислород, децата могат да получат ползи, които традиционните методи на лечение не могат да им предоставят.

Например, кислородната терапия помага за лечение на пациенти с мозъчни травми, церебрална парализа и жертви на инсулт. Ако смятате, че бебето Ви има мозъчна травма, свързана с раждането, включително вътрешно мозъчно кървене, мозъчен кръвоизлив или липса на достатъчен приток на кислород към мозъка, това може да бъде полезна форма на лечение за него, тъй като намалява напрежението.

Какъв резултат може да се очаква от лечението с кислород?

Хипербарната кислородна терапия се счита за експериментално лечение, предназначено да намали напрежението, което пациентът изпитва в мозъка. Често пациентите (или по-скоро семействата на пациентите) са неудовлетворени от резултатите, не защото са имали странични ефекти, а защото очакват незабавен успех.

Заради много различни видове мозъчни увреждания – от леки до тежки, от остри до хронични фази, с различна степен на инвалидност – самите лекарите трудно могат предварително да дадат точна оценка за това какво трябва да очаква пациентът след кислородната терапия.

Ако резултатите не са точно предсказуеми, защо пациентите се подлагат на лечение с кислород?

Най-малкото, хипербарната кислородна терапия лекува съществуващите рани в тъканите. Ако поради травма мозъкът не сигнализира за съсиреци, излишна течност или рани в тъканта, които трябва да бъдат излекувани, увеличаването на кислорода в кръвната плазма позволява това да се случи.

Ако детето ви има мозъчно увреждане или церебрална парализа, може да има големи участъци от тъкани в тялото или в мозъка му, които са станали пасивни, а увеличаването на кислорода в тялото като цяло връща живота обратно в тези области. Хипербарната кислородна терапия не се препоръчва като единствена терапия за деца с ракови увреждания, но комбинирането й с друго лечение, ще накара детето Ви да се почувства по-добре.