Нужни ли са специални умения, за да обзаведем сами дома си?

Обзавеждането има за цел да направи дома ни красив и удобен за обитаване. Наред с това, можем да постигнем уникални интериорни постижения, само и единствено като изберем съвременни и модерни мебели. За което и помещение от дома ни да става въпрос, то трябва да бъде с такава визия, че като влезем в него, да ни обземе чувство на задоволство от ефекта, който сме постигнали!

интериор

А замисляли ли сте се дали да не се възползвате от услугите на фирма, занимаваща се с интериорен дизайн, или предпочитате да се доверите на собствената си интуиция по отношение вземането на естетически решения, свързани с дома? Колко труден би могъл да бъде изборът на ново обзавеждане, особено при наличието на толкова голямо разнообразие от частични и цялостни интериорни решения…

Няма две мнения, че да си наемем интериорен дизайнер, който вместо нас да създаде облика на жилището ни, е и по-лесно и по-бързо. Има обаче едно голямо „но“ – не рядко тази услуга се заплаща скъпо, но пък нали удоволствието цена нямало? Защо тогава повечето от нас се доверяват само на собствения си усет към красотата и не желаят намесата на дизайнерска фирма, или индивидуален консултант, когато дойде време да си сменяме мебелите? Та нали именно затова съществуват подобни услуги!

Ако така, или иначе сте решили сами да обзавеждате дома си, спазвайте някои основни правила: мебелите да са в хармония с площта на помещението, да са в един стил и да си подхождат цветово едни с други. Не забравяйте и стила – той трябва да бъде един и същ в цялото жилище, защото в противен случай можете да се сдобиете вместо със стилен дом, с такъв приличащ на магазин за мебели, в който можете да намерите буквално всичко…

След като сте „разчистили“ терена от старите и ненужни мебели, е време да се заемете с неговото освежаване и да се концентрирате върху това какво да сложите в него. Започнете от спалнята и нека тя ви бъде отправна точка, когато преобразявате дома си. Ако там поставите светли мебели, чиито цветове не се натрапват и дори действат успокояващо, продължете в същия дух и обзаведете и другите стаи по този начин. Или най-много с една идея по-тъмен, или светъл тон. Постарайте се да спазвате избрания стил и да се придържате към характерните за него линии. Ако например сте решили спалнята ви да е във Винтидж стил, то би било странно ако кухнята вие е решена в Индустриален, който е характерен с присъствието на сурови материали и няма нищо общо с първия, който споменахме.