Какво да правим ако се чувстваме пристрастени към мобилния си телефон?

Технологичната ера, в която живеем, ни предлага необятни възможности да бъдем мобилни по всяко време, да използваме модерни смартфони и също така да имаме неограничен 24/7 Интернет достъп! Всичко това е чудесно от гледна точка на удобствата, с които разполагаме ежедневно, също както и заради възможността да научаваме много нови неща, само с един тъч на телефона си!

мобилни телефони

Какъв обаче точно телефон трябва да използваме, за да можем да се възползваме от всички възможности, които съвремието ни предоставя, без да се пристрастим към него и да забравим за света около нас. Като, че ли границата тук е наистина много тънка, понякога дори и невидима. В стремежа си да си осигурим най-добрия на пазара в момента телефон, пренебрегваме някои други по-важни неща като любимите хора и красотата около нас. И да, в крайна сметка си купуваме точно такъв телефон, за който винаги сме си мечтали, но той изцяло е изместил реалността, а ние не можем да живеем и ден без него…

Съвременните мобилни телефони имат няколко основни предназначения: да ни свързват с близките хора по всяко време на денонощието, също както и да ни осигуряват Интернет достъп. По този начин ние винаги осведомени и спокойни, че когато си пожелаем, можем да се обадим на любим за нас човек, за да го попитаме как е и за да се уверим, че е всъщност е добре. Когато обаче преминем границата и вместо телефонът за нас да е средство за провеждане на разговори, а неизменна част от живота ни, без която не можем дори да дишаме, става зле за нас… Тогава трябва да се замислим накъде сме тръгнали и как да решим проблем си. Защото манията към мобилните телефони си е проблем, но пък разрешим!

Купете усетите, че не можете да живеете и ден без смартфона си, значи е време да се разделите с него за кратко. Просто опитайте. Може пък да Ви се получи и да осъзнаете, че всъщност не сте зависими. Ясно е, че да имаме телефон в джоба си е важно, от гледна точка на връзката която имаме с обкръжението си. Но ако във всяка една минута го „човъркате“ и проверявате какво се случва в социалните мрежи, значи е време да ограничите достъпа си до Интернет и да се опитате да се фокусирате върху по-важните неща от живота като работа, деца, брачен партньор, или пък приятели. Кой както намери за добре…

Когато се пристрастим към телефона си, имаме две възможности: просто да се понесем по течението, или да се опитаме да се противопоставим на тази наша мания. Избирате сами!