6 основни принципа в интериорния дизайн

Според опитните интериорни дизайнери „няма привила“, когато става въпрос за интериорния дизайн, но всеки може да използва няколко съвета и трикове, за да постигне мечтания дом. В тази статия ще ви запознаем с 6 основни принципа в интериорния дизайн, споделени от Антония Саранеделчева, дизайнер в студио за интериорен дизайн Моми Студио. Според нея ако създаваш отличен интериорен дизайн можеш да направиш всичко в твоето пространство. А за да постигнете балансиран, стилен и комфортен дизайн не забравяйте да следвате тези шест основни принципа.

 

Реален план на пространство

В процеса на изграждане на интериорен дизайн реалното планиране е изключително важно. Първоначалният оглед и заснемане дава реална представа на интериорните дизайнери за пространството. По този начин се преценят функционалните недостатъци на помещението и кои елементи могат да бъдат подобрени, за да се адаптират по-добре за хората, които живеят там. Основната цел на тази първа стъпка е да се постигне висока ефективност и функционалност в дома. За това е и много важно да се комуникира със собственика и да се разбере от какво има нужда в дома си, как си го представя.

 

Създаване на проект

След като дизайнера се е запознал със собствениците и има, то има вече реална представа как трябва да функционира пространството. Те комбинират тези изисквания с желанията на клиента за естетика и атмосфера и създават цялостна концепция за дома. Обикновено добрите дизайнери проектират така своя интериорен дизайн, че разказват история, в която всички различни елементи и аксесоари са умело комбинирани и създават усещане за комфорт и уют.

 

Материали и конструкция

„Качеството е ключът“ към отлично реализирания интериорен дизайн. Материалите и конструкцията влияят върху това как човек усеща вече завършения дизайн на своя апартамент. Добрите и качествени материали имат „звук и чувство, което е различно от лошото качество“.

Естествените материали са един отличен избор и все повече дизайнери ги предпочитат и залагат на тъкани като вълна, коприна и лен, които да съчетаят с масивни дървени мебели или добре изработени антики. Имайте предвид, че харченето на много пари за нещо не означава задължително, че купувате качествени материали. Вместо това преценявайте дали даденото нещо е направено от устойчив материал и е изработено така, че да издържи по-дълго време.

 

Контрастни елементи

Когато един дизайнер комбинира различни материали, форми, шарки и текстури, разликите между тях могат да подобрят цялостния интериорен дизайн. Някой клиенти казват, че искат тази тъкан, стол и лампа, но избраните от тях елементи са еднотипни и не предоставят никаква индивидуалност на дома.

Необходимо е противоположно разположение, така че окото да може да оцени разликата. Така например ако харесвате геометричните шарки не трябва да се отказвате от тях, но заложете на разнообразни такива. Друг важен момент е създаването само на един акцент в помещението, за това ако имате ярък акцент, то останалите елементи в интериорния дизайн трябва да бъдат по-притъпени, за да може да изпъкне по-яркия.

 

Персоналност

Всеки проект за интериорен дизайн трябва да бъде персонализиран за всеки собственик. Той трябва да отговаря на естетическия му вкус и предпочитания. Дизайнерите знаят как да интегрират антични или със сантиментална стойност предмети във всеки един интериорен дизайн.

 

Баланс

Важно да търсите баланса във всеки един интериор, а намирането му започва още с архитектурните особености и като разположение на прозорци и врати и едва след това се добавят аксесоари и елементи, докато се постигне желания баланс.